Skip to content

Coronavirus/COVID-19

Her kan du finde information om konsekvenserne af coronavirus/COVID-19 for danske rejsende og fastboende i Pakistan.

Senest opdateret 31-08-2020  13:40
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Rejsevejledning

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Pakistan som følge af COVID-19 pandemien.

Læs rejsevejledningen for Pakistan.

Information om konkrete restriktioner i Pakistan opdateres ikke i rejsevejledningen. Ambassaden opdaterer i stedet informationen nedenfor.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om coronavirus/COVID-19 fra danske rejsende og fastboende i udlandet.

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Pakistan, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside

 

Rejseråd til erhvervsrejser

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Pakistan som følge af COVID-19 pandemien.

Det er bl.a. turistrejser, der anses for at være ikke-nødvendige rejser. Erhvervsrejser anses derimod ofte for at være nødvendige rejser, hvorfor erhvervsrejsende som udgangspunkt godt kan rejse i den aktuelle situation.

Det er altid op til den enkelte virksomhed at vurdere, hvorvidt en rejse er en nødvendig rejse. Hvis virksomheden vurderer, at en konkret rejse er en nødvendig rejse, er det vigtigt, at der også foretages en konkret og individuel risikovurdering af rejsen i dialog med den enkelte medarbejder. Vi opfordrer altid virksomheden til at holde sig opdateret om lokale rejserestriktioner i forbindelse med planlægning af erhvervsrejser.

Den enkelte virksomhed bør minimere risikoen for, at virksomhedens medarbejdere bliver smittet med ny coronavirus/COVID-19 i udlandet. Virksomheden og den enkelte medarbejder bør derfor følge vores rejseråd til erhvervsrejser.

Læs også regeringens retningslinjer for erhvervsrejser.

Rejserestriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Indrejserestriktioner

Pakistan har åbnet op for kommercielle flyvninger ind og ud af Pakistan, men begrænset til max. 25% af normalniveauet. Der vil være væsentligt færre flyvninger end normalt.

Du kan rejse ind i Pakistan uden særlig tilladelse. Der er ikke længere særlige rejserestriktioner, og du kan booke billetter som normalt.

Der er dog stadig få flyselskaber, der flyver til Pakistan (se afsnittet om "Udrejse af Pakistan" for hvilke).

Du skal regne med, at billetter vil være dyrere end normalt i en god tid fremover.

Du må regne med, at flyvninger kan blive aflyst uden varsel.

FAQ om de pakistanske ind- og udrejseregler http://mofa.gov.pk/covid-19-air-travel-frequently-asked-questions-10/.

Karantæneregler

Alle indrejsende skal have foretaget en symptom-undersøgelse for COVID-19 og skal i 14 dages-karantæne ved ankomst til Pakistan.

Alle indrejsende vil blive bedt om at udfylde en helbredserklæring, hvor du bla. under ansvar skal skrive under på ikke at have symptomer.

Hvis du ikke har symptomer på COVID-19 vil du få lov at rejse ind, men du vil blive registreret som del af regeringens ”Track and Trace”-system for at sikre overholdelse af 14 dages-karantænen. Du skal downloade en særlig app "PakPass" inden du boarder flyet til Pakistan. Igennem den vil regeringen kontrollere, at du overholder bestemmelsen om 14 dages-karantæne. Kun ét medlem af en familie behøver denne app. Hvis du ikke har en smartphone, vil du skulle undergå en noget længerevarende proces ved ankomst. Du kan downloade PakPass fra disse links:

https://pakpass.app/

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.visionx.paspass

PakPass-systemet er dog ikke aktivt endnu, og der er vanskelighed ved at downloade denne app fra disse websites. Særligt kan PakPass ikke downloades til iPhones. De pakistanske myndigheder regner dog med at kunne løse problemer snart. Imellemtiden vil du ikke blive afkrævet et PakPass, men skal selv overholde 14 dages-karantænen.

Rejsende med symptomer på COVID-19 vil blive COVID-19-testet. Du kan vælge mellem at blive sat i en offentlig karantænefacilitet (gratis), eller at blive sat i karantæne på udvalgte hoteller (selvbetaling). Når resultatet foreligger (typisk efter 24-72 timer), vil der blive taget beslutning om karantænen skal fortsætte ved positiv-test, eller om og hvordan du kan rejse ind i landet ved negativ-test.  

Du kan læse mere om regler for indrejse i Pakistan på regeringens COVID-19 hjemmeside


               https://pakpass.app/

               https://play.google.com/store/apps/details?id=com.visionx.paspass

               https://pakpass.app/

               https://play.google.com/store/apps/details?id=com.visionx.paspass

Interne rejserestriktioner

Der er i princippet ikke længere interne rejserestriktioner mellem byer i Pakistan, men rejsemulighederne mellem byerne i landet er begrænset. Det kan ikke udelukkes, at der kommer nye restriktioner.

Transitmuligheder

Det er stadig få flyselskaber, der flyver på Pakistan og med hvilke du kan få forbindelse til Danmark. Se under "Udrejse af Pakistan" for hvilke muligheder, der er.

Lokale restriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Udgangsforbud

Der er ikke noget generelt udgangsforbud i Pakistan. Men regeringen gennemfører en ”Smart Lockdown”-politik. Det betyder, at områder med særlig smitte afskæres og isoleres af politi og hær. Der gives typisk én dags varsel før et område vil blive afspærret for at give beboere tid til at købe madforsyninger.

Der er weekend-lockdown for det offentlige liv. Det betyder, at fx forretninger, restauranter, cafeer, forlystelser og parker vil være lukkede med undtagelse af fødevareforretninger.

Forsamlingsforbud

Der er indført forbud for større forsamlinger i Pakistan, som gælder større offentlige og private arrangementer, som fx sportsbegivenheder, koncerter, bryllupper og større fester. Skoler og andre institutioner med mange mennesker er fortsat lukkede.

Hvis du ikke overholder kravet, kan du få en bøde og et forsamlingssted kan blive tvangslukket.

Mundbind

Det er obligatorisk at bære mundbind i Pakistan, når du er uden for hjemmet, særligt på offentlige steder, ved indkøb eller hvis du rejser med offentlig transport.

Hvis du ikke overholder kravet, kan du få en bøde.

Læs mere om reglerne for mundbid på regeringens COVID-19 hjemmeside.

Nedlukning / Genåbning

- Generelt er forretninger og restauranter åbne i Pakistan, men det kan variere mellem provinserne.

- Storcentre, biografer etc. er generelt lukkede eller kun begrænset åbne.

- Der er mange steder tidsmæssige restriktioner for at undgå ”myldretider” (typiske åbningstider er kl. 9.00 til kl. 17.00).

- Hvis du besøger forretninger mv. skal du overholder corona-retningslinjer. Eksempelvis bruge mundbind, holde social afstand og overholde hygiejneregler (hænder). Det betyder, at der kun må være en begrænset antal kunder i butikken på én gang, og at man skal rense hænder inden man går ind. Hvis du ikke overholder retningslinjerne, kan du få en bøde.

- Der er weekend-lockdown for det offentlige liv i Pakistan. Det betyder, at fx forretninger, restauranter, cafeer, forlystelser, parker etc. er lukket med undtagelse af fødevareforretninger.

Hvis du bliver syg

Hvis du får symptomer, der kan give mistanke om COVID-19, imens du rejser i udlandet, bør du hurtigst muligt kontakte din rejseforsikring.

Du bør derudover følge de lokale myndigheders anvisninger.

Hvis du tror, at du kan være smittet med COVID-19 eller har symptomer (såsom hoste, feber, ondt i halsen eller vejrtrækningsbesvær):

- Ring til en lokal læge, der kan træffe beslutning om screening/behandling, eller til det generelle hotline-nummer 1166 (der kan være ventetid).
- Du kan sende en mail på isbambvisa@um.dk eller ringe til ambassaden på +92 (0) 346 850 5498, hvis du sendes i karantæne eller får konstateret smitte. Vi kan følge op med de lokale sundheds- og karantænemyndigheder og søge at hjælpe dig bedst muligt.

Du kan læse om de pakistanske regler og råd for håndtering af COVID-19 på regeringens COVID-19 hjemmeside.
 
Hvis de lokale myndigheder beder dig om at gå i karantæne, bør du følge deres anvisninger.

Udenrigsministeriet kan ikke påvirke de restriktioner, som andre lande vælger at indføre for at forhindre videre smittespredning.

Du kan altid kontakte ambassaden eller Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7 (bbb@um.dk /+45 3392 1112), hvis du har brug for rådgivning.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om, hvordan man skal forholde sig, hvis man bliver syg i udlandet. Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Læs mere om symptomer på COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen.

 

Visum og opholdstilladelse

De pakistanske myndigheder har meddelt, at alle visum til udlændinge, der befinder sig i Pakistan, automatisk er blevet forlænget til den 31. august 2020 (såfremt du har et visum, som er udløbet efter den 15. marts 2020).

Der vil derfor ikke være konsekvenser for rejsende, der på grund af rejserestriktionerne ikke kan forlade Pakistan inden visums gyldighed udløber, hvis det er udløbet efter den 15. marts 2020. 

Udrejse af Pakistan

Der er åbnet for alle typer flyvninger ind og ud af Pakistan og på alle lufthavne i landet. Se nedenfor hvilke flyselskaber, der flyver på Pakistan med nem forbindelse til København.

Du kan booke som normalt, men du skal regne med, at billetter vil være dyrere end normalt i en god tid fremover.

Du skal underskrive en sundhedserklæring ved udrejse, og der finder symptom-screening sted for alle udrejsende. Hvis du har symptomer på smitte (eller har mistanke om smitte, fordi du har været sammen med andre smittede personer), må du under ingen omstændigheder rejse. Du skal selv-isolere dig og kontakte en læge eller hotline-nummer 1166.

Du skal være opmærksom på Sundhedsstyrelsens retningslinjer, herunder opfordringen til at blive hjemme i 14 dage efter hjemkomst til Danmark og blive testet i tilfælde af smittesymptomer. Læs mere her:
- Spørgsmål og svar om ny corona­virus og COVID-19
- Sundhedsstyrelsens generelle råd til at begrænse smittespredning i samfundet

FAQ om de pakistanske ind- og udrejseregler http://mofa.gov.pk/covid-19-air-travel-frequently-asked-questions-10/.

Status for flyvninger med mulighed for forbindelse til København:

Qatar Airways - Mandatorisk COVID-19-test senest 72 timer før flyvning, og samtidig skal der udfyldes en formular, som skal afleveres ved check-in sammen med det negative testresultat. Følg instruktioner fra flyselskabet om hvor og hvordan

 

Emirates - Mandatorisk COVID-19-test senest 72 timer før flyvning, følg instruktioner fra flyselskabet om hvor og hvordan

 

Turkish Airlines - Mandatorisk negativ COVID-19 test senest 96 timer før flyvning. Følg instruktioner fra flyselskabet om hvor og hvordan.

 

Pakistan International Airlines (PIA) - flyvninger til Europa suspenderet for resten af 2020

 

British Airways - har genoptaget flyvninger fra 14. august 2020, som følger:

BA 260 (MON-WED-FRI) ISLAMABAD-LONDON (LHR) 11h15 - 16h00

BA 261 (SUN-TUE-THU) LONDON (LHR)-ISLAMABAD 21h30 - 09h20

 

 

Der er risiko for, at flyselskaber uden varsel aflyser afgange, hvis antallet af smittede rejsende bliver for stort. 

 

Hvis du rejser hjem gennem en anden lufthavn i Europa, er det vigtigt, at du sætter dig ind i de lokale regler. Oftest betyder det, at du skal booke en transitrejse fra transitlufthavnen og hele vejen til Danmark. Mange lande i Europa og flyselskaber afviser rejsende, hvis der ikke er rejsedokumentation ud af transitlandet til Danmark. Følg med på Københavns Lufthavns hjemmeside om flyankomster til København.

 

Gode råd ved udrejse:

- Husk at checke om der er regler for forudgående COVID-19-test for din flyvning.

- Husk at tage i lufthavnen i god tid – indtjekning kan tage længere tid end normalt. 
- Tag mundbind, plasthandsker og håndsprit med i små flasker. Rejsende skal bære mundbind og evt. gummi/plasthandsker både i lufthavn og ombord på flyet. 
- Tag mad med. Der sælges ikke mad i lufthavnen, kun enkelte drikkevarer. 

 

Certificate to Board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært både for danske statsborgere og for personer med fast ophold i Danmark at boarde fly til Danmark. Ambassaden kan hjælpe dig med at udfærdige et "Certificate to Board", der viser, at du har adgang til indrejse i Danmark. Du får samtidig et "Certificate to Pass", som du kan bruge til at komme igennem evt. checkpoints på vej til lufthavn.

Send en kopi af din/jeres pasforside og evt. for- og bagsiden af det danske opholdskort til isbambvisa@um.dk, og du/I vil modtage certifikater.

Indrejse i Danmark

Der blev indført kontrol ved alle Danmarks grænser lørdag den 14. marts 2020 kl. 12.00 som led i indsatsen for at hæmme spredningen af COVID-19.

Personer, der ikke har dansk statsborgerskab, men som ønsker at indrejse i Danmark, må forvente at blive afvist ved de danske grænser, hvis de ikke har et anerkendelsesværdigt formål.

Anerkendelsesværdige formål omfatter bl.a. det at have fast bopæl eller arbejde i Danmark.  

Læs mere om anerkendelsesværdige formål hos Rigspolitiet.

Spørgsmål om grænsekontrol, herunder vurderinger af, hvad der i konkrete situationer udgør anerkendelsesværdige formål, hører under Rigspolitiet.

Fra lørdag den 22. august 2020 bliver det for personer over 12 år obligatorisk at bære mundbind i den kollekive transport i hele Danmark - døgnet rundt. Dette gælder også i taxaer, på færger, samt på bus-, metro- og togstationer. Bøde kan gives for overtrædelse af påbuddet.

Certificate to Board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært både for danske statsborgere og for personer med fast ophold i Danmark at boarde fly til Danmark. Ambassaden kan hjælpe dig med at udfærdige et "Certificate to Board", der viser, at du har adgang til indrejse i Danmark. Du får samtidig et "Certificate to Pass", som du kan bruge til at komme igennem evt. checkpoints på vej til lufthavn.

Send en kopi af din/jeres pasforside og evt. for- og bagsiden af det danske opholdskort til isbambvisa@um.dk, og du/I vil modtage certifikater.

Mere information

Lokale myndigheders hotline:

- Du kan ringe på telefon 1166.

Myndighedernes hjemmesider:

- Information om pakistanske COVID-19-regler.
- Information om den pakistanske indsats mod COVID-19.

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

De danske myndigheder har samlet informationer om den danske indsats mod coronavirus/COVID-19 på en fælles myndighedsside.

Kontakt

Du kan kontakte ambassaden i Pakistan på isbambvisa@um.dk eller i hastetilfælde på telefon +92 (0) 346 8505498.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Pakistan eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Bestilling af NemID-nøglekort

På grund af udbruddet af coronavirus/COVID-19 kan danskere bosat i udlandet få problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler derfor, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon.

Læs mere hos Digitaliseringsstyrelsen.

Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

hent app'en rejseklar

I app’en Rejseklar har vi samlet alt, hvad
du skal vide om sikkerhed på din rejse.