Skip to content

Information om coronavirus/COVID-19

Her på siden kan du se information til danske rejsende og fastboende i Pakistan i forbindelse med udbruddet af coronavirus/COVID-19.

Senest opdateret den 1. april 2020 kl. 08.00

VIGTIG INFORMATION & SENESTE NYT

VI HAR BRUG FOR AT SENDE DIG ET VIGTIGT LINK VIA DANSKERLISTEN TIL REGISTRERING PÅ KRISEDATABASEN, HVIS DU BEFINDER DIG I PAKISTAN OG IKKE KAN KOMME HJEM. HVIS DU IKKE ALLEREDE HAR GJORT DET, BEDES DU TILMELDE DIG DANSKERLISTEN HER.

ALLE INTERNATIONALE FLYREJSER TIL PAKISTAN ER INDSTILLET INDTIL LØRDAG DEN 4. APRIL KL. 20.00, MEN DET ER STADIG UVIST, OM DER KOMMER EN ÅBNING FOR FLYTRAFIK DEREFTER, ELLER HVOR MEGET FLYTRAFIK, DER I GIVET FALD TILLADES. DER ARRANGERES DOG SÆRFLYVNINGER, OG DET FORLYDER, AT FLYVNINGER PÅ VISSE DESTINATIONER MULIGVIS GENOPTAGES EFTER DEN 4. APRIL (KAN BLIVE MEDDELT DEN 1. APRIL). DU OPFORDRES DERFOR TIL AT ARRANGERE REJSE HJEM SÅ SNART DU KAN FÅ EN FLIGHT MED FORBINDELSE TIL KØBENHAVN OG HOLDE TÆT KONTAKT TIL DIT REJSEBUREAU, FLYSELSKAB ELLER FORSIKRINGSSELSKAB.

AMBASSADEN KAN HJÆLPE DIG MED AT UDFÆRDIGE ET "CERTIFICATE TO BOARD", DER FORKLARER, AT DU HAR ADGANG TIL DANMARK, OG MED ET "CERTIFICATE TO PASS", DER FORKLARER, AT DU TRANSPORTERER DIG I PAKISTAN MED HENBLIK PÅ HJEMREJSE. SEND OS EN MAIL MED FOR ALLE REJSENDE KOPI AF (1) DIT/JERES DANSKE PAS, ELLER (2) DIT/JERES NATIONALITETSPAS OG KOPI AF FOR- OG BAGSIDE AF DANSK OPHOLDSKORT PÅ FØLGENDE MAILADRESSE: LONBRO@UM.DK. SKRIV "CORONA" I EMNELINJEN PÅ MAILEN.

HVIS DU HAR BRUG FOR HJÆLP, KAN DU KONTAKTE AMBASSADEN ISLAMABAD PÅ +92 (0) 346 850 5498.

HVIS DU HAR BRUG FOR HJÆLP TIL AT KOMME IGENNEM CHECKPOINTS PÅ VEJ TIL LUFTHAVN KAN DU RINGE TIL EN URDU-TALENDE MEDARBEJDER FRA AMBASSADEN PÅ DETTE NUMMER +92 (0) 346 850 5497. HAN KAN FORKLARE SITUATIONEN FOR PERSONALET VED CHECKPOINTET.

UDREJSEMULIGHEDER

Alle internationale flyrejser til Pakistan er indstillet indtil lørdag den 4. april 2020 kl. 20.00, men det er endnu usikkert, om der derefter kommer en åbning for flytrafik, eller hvor meget flytrafik, der i givet fald tillades. Der arrangeres dog særflyvninger, og det forlyder, at flyvning på visse destinationer muligvis genoptages efter den 4. april. En beslutning om dette kan blive truffet den 1. april.

Rejsende vil få målt kropstemperatur og screening af andre symptomer vil finde sted (ved ankomst mandatorisk COVID-19 test). Ved mistanke om smitte vil den rejsende blive beordret i karantæne i 14 dage i særlige regeringsoprettede faciliteter på udvalgte hoteller. Alle fly skal desinficeres før afgang mod Pakistan og ved ankomst og flyene vil flyve under særlige regler.  

BISTAND TIL AT KOMME I LUFTHAVNEN

Der er ikke særlige begrænsninger i danskeres ind- eller udrejsemuligheder, men i nogle tilfælde er danskere/svenskere blevet nægtet udrejse til Danmark på grund af de danske ekstraordinære rejserestriktioner. Transport på vejene internt i Pakistan kan også være et problem, da det er omfattet af den pakistanske regerings ”lock down”-strategi og forbud mod transport mellem provinser, distrikter og byer. 

Ambassaden kan give dig et "Certificate to Board", der kan vise flypersonale, at du kan komme ind i Danmark, og et "Certificate to Pass", der kan hjælpe dig med at komme igennem checkpoints på vej til en lufthavn i Pakistan. Du kan ringe til en urdu-talende medarbejder fra ambassaden på +92 (0) 346 850 5497, hvis du bliver standset ved et checkpoint.

HVORDAN SKAL DU FORHOLDE DIG VED MISTANKE OM SMITTE

 • Ring til en lokal læge, der kan træffe beslutning om screening/behandling
 • Eller ring til det helpline-nummer, der gælder for din provins (der kan dog være ventetid):
  • Islamabad helpline: 1166
  • Punjab helpline: 1190 080099000 og 1033
  • Sindh helpline: 021-99203443 og 021-99204405
  • Khyber-Pakhtunkhwa helpline: 1700
  • Balochistan helpline: 081-924113322
 • Ring til ambassaden på +92 (0) 346 850 5498 hvis du sendes i karantæne eller får konstateret smitte. Vi kan følge op med de lokale sundheds- og karantænemyndigheder og søge at sikre dig bedst muligt.

Danskere, der stadig befinder sig i Pakistan og som falder indenfor de særlige COVID-19 risikokategorier, bør isolere sig og holde så meget som muligt afstand til andre. Du skal være opmærksom på, at Pakistans sundhedssystem har meget begrænsede ressourcer til at håndtere et større udbrud med mange smittede personer, der får alvorligere symptomer og som derfor får brug for hospitalsstøtte.

Danskere, der befinder sig i Pakistan og som mistænker at være smittede med coronavirus/COVID-19, skal undgå kontakt med andre mennesker, undgå dråbespredning (bruge maske/dække mund og næse til) og sætte sig telefonisk i kontakt med en lokal læge eller til helpline-nummeret i din provins, så de kan træffe beslutning om eventuel screening/behandling. Det anbefales under ingen omstændigheder at møde direkte op på hospitaler eller screeningscentrene ved mistanke om COVID-19. 

Pakistan har oprettet en række karantænecentre over hele landet til personer med mistanke om smitte, som på grund af mangel på testkits i mange tilfælde måske slet ikke bliver testet, hvis de alene har milde symptomer. En lang række tre- og firestjernede hoteller inddrages som karantænecentre og en række interimistiske COVID-19-hospitaler er under opstilling. Kun alvorlige tilfælde og særligt udsatte personer tages ind på hospitalerne.

Du kan finde vores råd om symptomer, om smittebeskyttelse og om hvordan du skal forholde dig, hvis du får mistanke om smitte her.

SITUATIONEN I PAKISTAN

Pakistan har 2037 registrerede smittetilfælde og 26 dødsfald af COVID-19. Det officielle antal registrerede smittede giver ikke et retvisende billede af omfanget af krisen, da meget få personer testes. Der er et meget stort og eksponentielt voksende mørketal, og mange smittede udviser få eller ingen symptomer og går derfor ikke til lægen. Lokale myndigheder og WHO forventer et meget alvorligt udbrud, særligt fordi det kan være vanskeligt at begrænse smitteudbredelsen i Pakistan, hvor folk bor og bevæger sig tæt. COVID-19 spreder sig primært som lokalsmitte, og der er udbrud over hele landet.

Pakistan er gået i "lock down" med nogle variationer mellem de forskellige provinser. Der et generelt forbud mod transport mellem byer, provinser og distrikter, og motorveje er lukkede. Hæren er indsat til at sikre efterlevelse af restriktive tiltag til at begrænse smitteudbredelsen - områder med konstaterede udbrud isoleres og folk må ikke forlade området - det gælder bl.a. områder i Islamabad og Rawalpindi. Generelt er alle uddannelsesinstitutioner, shopping malls, biografer/teatre, fitness centre og sportsklubber, retslokaler, selskabslokaler etc. lukket, og meget af den offentlige transport er indstillet (særligt intercity). Større offentlige forsamlinger forbydes, herunder på de ugentlige markeder og privat. Almindelige butikker er lukkede, men fødevarebutikker er åbne og restauranter er åbne for take-away. Der er kun visse steder indført restriktive tiltag angående adgang til fx moskeer, og religiøse forsamlinger har været primære smittesteder.

NEM ADGANG TIL VIGTIG INFORMATION

Danskere bosat eller på rejse i Pakistan opfordres til at følge de pakistanske myndigheders anvisninger og information via nyhedsmedierne og nedenstående informationskanaler:

 • Information om den pakistanske indsats mod COVID-19 kan findes her.
 • Pakistan Health Advisory Platform kan findes her
 • WHO Q/A om COVID-19 kan findes her.
 • Generelle anbefalinger fra WHO vedrørende forebyggelse af COVID-19 kan findes her.

Ambassaden opfordrer alle danskere i Pakistan til at registrere sig på Danskerlisten og hente app'en UMrejseklar. Danskerlisten giver dig mulighed for at tilmelde dig Krisedatabasen, hvis du er strandet i Pakistan, og giver os mulighed for i særlige tilfælde at kontakte dig eller sende dig vigtige informationer. Du tilmelder dig Danskerlisten her

Grundet udbruddet af covid-19 kan der opstå vanskeligheder med forsendelsen af post fra Danmark til Pakistan. Dette gælder også forsendelse af NemID. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon. Mere information kan findes på følgende link.

Udenrigsministeriet har oprettet en ny Facebook-gruppe til at facilitere frivillige indsatser for at bistå strandede danskere. I finder gruppen her: https://www.facebook.com/groups/danskereglobalt

Har du brug for hjælp, kan du tage kontakt til den danske ambassade i Pakistan på: +92 51 209 9800, hvorigennem der også mulighed for omstilling til Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter på: +45 33 92 11 12. Uden for ambassadens åbningstid kan du kontakte ambassaden Islamabad på disse to telefonnumre: +92 (0) 346 8505 497 og +92 (0) 346 850 5498.

På Udenrigsministeriets hjemmeside finder du svar på de fleste spørgsmål under Spørgsmål og svar til rejsende og danske fastboende i udlandet om coronavirus/covid-19.

Vi anbefaler, at du følger med i udviklingen via Udenrigsministeriets rejsevejledning for Pakistan. Du kan finde rejsevejledningen med de seneste opdateringer her.

Udenrigsministeriet og den danske ambassade i Pakistan rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen. På Sundhedsstyrelsens hjemmeside kan du finde information om coronavirus/COVID-19.